امروزه چاپ بسته بندی در کیفیت و حفاظت کلیه محصولات تولید شده نقش مهمی ایفا میکند و یکی از اصلی ترین موارد و مراحل تولید یک محصول و ارائه آن به بازار حساب می آید و تمامی اطلاعات مربوط به کالا و کیفیت محصول بر روی بسته بندی بیان می شود و هدف از بسته بندی محافظت کالا از تمامی عوامل محیطی می باشد. در این مقاله روش های چاپ و هم چنین روش های بسته بندی محصولات را شرح خواهیم داد.
روش های چاپ و بسته بندی
قبلا در مقاله تحت عنوان ۱۰ کاربرد مهم بسته بندی محصول، کاربردهای بسته بندی را شرح دادیم. اکنوت میخواهیم روش های مختلفی برای ارائه یک بسته بندی مناسب برای محصولات وجود دارد را نام ببریم:
- استفاده مناسب از حجم و فضا
- استفاده از سادگی
- ساختار شکنی
- توجه به کاربرد
- درهم شکستن محدودیت ها
- استفاده از جنس و بافت های گوناگون
تاریخچه چاپ
اختراع فن چاپ به قبل از گوتنبرگ بر می گردد استفاده از حروفی که قابلیت انتقال داشت در سال های 1051-1058 آغاز شد که این حروف از گل رس ساخته می شد. تا اینکه در سال های 1440 گوتنبرگ ظاهرا بدون اطلاع از کار چینی ها حروف قابل انتقال را اختراع کرد. روش های چاپ سربی کاملا ساده بود کاغذ روی صفحه های متشکل از حروف برجسته سربی و آغشته به مرکب فشرده و بر اثر فشار بر روی کاغذ نقش آن حاصل می شد.
نکته هایی که از قبل از هر چاپ باید به آن توجه داشت و اشاره کرد این است که حنما از سیستم CMYK استفاده شود. چاپ افست از چهار رنگ تشکیل شده اما کارهایی را می توان با یک رنگ و تا حتی 10 رنگ مختلف چاپ کنیم . ماشینهای چاپ افست از تک رنگ شروع شده و تا بیش از چهار رنگ نیز در بازار وجود دارد که می توانند کار چاپ را انجام دهند. به طور معمول چاپ با دستگاههای چهار رنگ کیفیت بهتری را دارند و رنگ ها بیشتر مدنظر طراحان می باشد . وقتی یک طرح به لیتوگرافی می دهیم در آخر چهار عدد زینک به ما تحویل داده می شود که در چاپخانه این چهار رنگ و یا به عبارتی چهار زینگ به دستگاه بسته می شود و ماشینچی تنظیم آنها و چاپ بر روی کاغذ را بر عهده دارد.
انواع روش های چاپ
- چاپ افست
- چاپ هلیوگراور
- چاپ فلکسو
- چاپ سیلک اسکرین
- چاپ تامپو
- چاپ افست روی فلز
- چاپ مخمل
- چاپ پارچه
- چاپ ترموگرافی
- چاپ لترپرس
- چاپ داغی
چاپ افست
چاپ افست یکی از پررونق ترین و فراوانترین چاپ ها است و دلیل آن چاپ روی کاغذ با تیراژ کم و کیفیت بالاست و البته در چاپ اسکرین تیراژ ها پایین تر از افست و متداول و معمول تر است . چاپ افست یکی از انواع چاپ است که نوشته و طرح بر روی سطح لاستیکی یک استوانه گردان برمیگردانند و سپس آن را با فشار استوانه دیگر بر روی سطح کاغذ چاپ می کنند.از بزرگترین تولیدکنندگان ماشینهای چاپ افست در جهان کمپانی هایدلیرگ آلمان می باشد. از موارد کاربرد چاپ افست میتوان به چاپ ساک دستی، چاپ کاتالوگ و بروشور و چاپ ست اداری اشاره کرد.
چاپ هلیوگراور
هلیوگرام یا همان روتوگراور سیستم چاپ گود است با کیفیتی بسیار نزدیک به چاپ افست هرچند مراحل آماده سازی این نوع چاپ بسیار گرانتر از انواع دیگر چاپ چون فلکسو و افست می باشد.این چاپ به دلیل استفاده از کلیشه فتوپلیمر که قابل انعطاف هستند به نام فلکسو نامیده می شود.
چاپ سیلک اسکرین
یکی از پرکاربرد ترین چاپها می باشد. تنوع استفاده از مرکبهای مختلف در این نوع از چاپ روی مواد مختلف را فراهم ساخته
چاپ افست روی فلز
همیشه چاپ افست بر روی کاغذ و مقوا انجام می گیرد اما با این چاپ می توان روی جنس های مختلف چاپ انجام داد. از جمله آنها می توان از فلز نام برد که درب قوطی های رب گوجه فرنگی – تن ماهی آبمیوه های مختلف و … نام برد.
چاپ داغی (چاپ طلاکوب)
طلاکوب در واقع نوعی از چاپ داغی است که به شیوه لترپرس انجام می شود طلاکوب امروزه به رنگ های مختلف نقره ای – آبی – قرمز و… در بازار وجود دارد و در بعضی از مولقع این روش ها به صورت ضرب خالی زده می شود که فقط فرورفتگی یا برجستگی ایجاد می شود.
چاپ لترپرس
چاپ ملخی نوعی لترپرس است که یکی از قدیمی ترین ماشینهای چاپ محسوب می شود که کارهایی همچون کارت ویزیت ، سربرگ ، اعلامیه و … یا بکارگیری ماشینهای چاپ ملخی و استفاده از حروف سربی انجام می شود.